Teräsblogi

Mitä eroa on teräslaaduilla S235 ja S355

Mitä eroa on teräslaaduilla S235 ja S355

Mitä eroa on teräslaaduilla S235 ja S355

Teräslaadut S235 ja S355 ovat yleisimmin käytettyjä materiaaliseoksia muototeräksissä, rakenneteräksissä ja palkeissa. Puhekielessä puhutaan mustasta teräksestä ja sitä on saatavilla kaiken muotoisena aina pienestä huonekaluputkesta vahvoihin kantaviin palkkeihin saakka. Kun puhutaan mustasta teräksestä, sillä tarkoitetaan ”tavallista terästä” ja sen ominaisuuksiin kuuluu ruostuminen.

Tässä muutama esimerkkikuva tuotteista, jotka ovat laadultaan S235 tai S355 (kulmateräs, lattateräs, rhs ja pyöröteräs).

Kulmateräs lattateräs rhs rakenneputki

Teräslaaduilla on keskeinen rooli rakennusteollisuudessa, ja kaksi yleisesti käytettyä teräslaatua ovat lujuusluokiltaan S235 ja S355 mikä tarkoittaa, että teräs kestää vähintään 235 tai 355 megapascalia (MPa) taivutuslujuutta. Näiden teräslaatuerojen ymmärtäminen on avainasemassa suunniteltaessa rakennusprojekteja. Tutustutaanpa näiden kahden teräslaadun eroihin. Molemmissa laaduissa hiilipitoisuus on vähäinen, joten niissä on hyvä hitsattavuus.

 

S235: Peruslaatu

S235-teräs on yksi paljon käytetyistä rakenneteräksistä.  Se tunnetaan peruslujuudestaan ja sopii hyvin kevyeen rakentamiseen. S235-teräs on ihanteellinen valinta paikkoihin, joita ei ole tarkoitus altistaa suurille kuormille tai äärimmäisille sääolosuhteille. Vanha standardi S235:lle on Fe37.

 

S355: Vahvempi ja kestävämpi

S355-teräs on sitkeämpi vaihtoehto, joka tarjoaa korkeampaa lujuutta ja sitkeyttä verrattuna S235:een. Tämä johtuu siitä, että sen valmistuksessa käytetään enemmän hiiltä, mangaania ja muita seosaineita, joilla saadaan teräkseen lujuutta. Tämä teräslaatu soveltuu monipuolisesti erilaisiin rakenteisiin erityisesti niihin, jotka vaativat suurempaa lujuutta ja kestävyyttä. S355-terästä käytetään usein silloissa, raskaissa rakenteissa ja muissa projekteissa, joissa tarvitaan lujuutta. Vanha standardi S355:lle on Fe52.

 

Tuotekuvastosta löydät mustat teräkset sivulta 9 alkaen. Tuotekuvaston löydät täältä. Teräskuvastosta löydät myös terästen ominaispainot kg/m.

 

Tilaa uutiskirje

Blogia kirjoittaa Teräsmuijat Solja ja Tiina. Ollemme toisen polven yrittäjiä teräksen myyjinä ja työskennelleet teräsmyynnissä puolet elämästämme.

Haluamme pitää blogin rentona ja siellä saa kuulua meidän ääni. Ei turhaa jäykistelyä, vaan asiaa rennolla otteella. Meillä on töissä noin 20 teräsosaajaa, joilta saamme apuja kirjoittamistyöhön ja faktantarkistukseen. Toivottavasti viihdyt seurassamme.